Ik word Teacher Leader

Zo ziet de opleiding eruit

10 dagen

Deze jaaropleiding bestaat uit tien opleidingsdagen en 9 (online) intervisie-momenten gedurende een jaar. Een stevig traject dus, waar je echt mee aan de slag kunt in jouw praktijk.

Coaching

(Peer) feedback en coachingsmomenten zijn onderdeel van het programma, zodat jij persoonlijk ook de juiste stappen kunt maken.

Gecertificeerd

Dit is een erkende Post-HBO opleiding, geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Opleiding Nederland.

Geen management opleiding

Je bent betrokken bij jouw leerlingen, jouw (vak)collega's en misschien heb je ook een mentorklas waar je voor klaar staat en veel mee bezig bent. Je houdt van je vak en je geniet van het lesgeven, het coachen van leerlingen en het samenwerken met collega's. En eigenlijk wil je wel iets meer. Maar... een job in het MT zie je eigenlijk niet zitten, want dan kun je niet meer of in ieder geval veel minder lesgeven, sta je minder met beide voeten in de klei en dat vind je juist zo heerlijk.

Dat is precies wat we veel horen binnen scholen en opleidingen: je wil meer impact maken op het leren van alle leerlingen, niet alleen die van jezelf en je wil ook graag collega's helpen en zelf veel blijven leren. De sleutel naar nog beter onderwijs ligt immers hier, in de ambacht van het vak.

Dit is precies de reden dat we deze opleiding hebben ontwikkeld. Voor jou, die energieke, betrokken en ervaren leraar die alle leerlingen wil helpen bij meer en beter leren en die samen met collega's wil groeien en wil werken aan die super stevige professionele cultuur, waar leren en ontwikkelen top prioriteit zijn.

Boris Verduijn

Onderwijs Specialist &

docent Bouwkunde

ROC Mondriaan

nieuwe energie

De opleiding zorgt bij mij voor nieuwe energie voor en een frisse blik op mijn eigen onderwijs en ik kan op een fijne manier mijn collega's ook beter helpen om hun lessen nog beter te maken.

Met veel plezier nog meer impact maken

Wil jij...

πŸŽ“ Meer aandacht aan je ambachtelijke vaardigheden kunnen schenken?

πŸŽ“ Leren hoe je anderen nog beter meeneemt?

πŸŽ“ Leren hoe je leiding geeft aan collega's, zonder leidinggevende te zijn?

πŸŽ“ Gelijkgestemden ontmoeten en opnemen in jouw professionele netwerk?

πŸŽ“ Meer weten over relevant wetenschappelijk en praktijkonderzoek en

dit kunnen gebruiken in jouw eigen schoolorganisatie?

πŸŽ“ Werken aan je eigen professionele en persoonlijke ontwikkeling?

πŸŽ“ Je professionaliseringstijd en -geld inzetten op één focusgebied?


Doe dan in september 2024 mee met onze opleiding tot gecertificeerd Teacher Leader. Leer veel, deel jouw kennis en geniet van je prachtige vak!

Aan deze rollen ga je werken...

Custos

Als custos ondersteun je collega’s bij het vinden en gebruiken van bronnen en hulpmiddelen voor een betere voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het onderwijs.

Datacoach

Je kunt allerlei data gebruiken voor analyse en evaluatie en je leert collega's hoe zij dit ook kunnen doen.


Expertdocent

Je bent pedagogisch-didactisch sterk in je eigen onderwijs en je leert collega's dit ook (nog meer) te worden. Je nodigt hen actief uit bij jou in je les en je kijkt mee bij hen. Je durft glorieus te falen.

 


Curriculumkenner

Je denkt na over curriculum(ontwerp), je ontwerpt en bouwt mee aan het curriculum in jouw organisatie en je leert collega's dit ook te doen. Kennis van inhoudelijke bouwstenen zorgt voor een solide basis.

Collega in de klas

Je geeft voorbeeldlessen, je durft je kwetsbaar op te stellen, je doet aan co-teaching en je kijkt mee met collega's waarna je hen van feedback voorziet die erop gericht is meer en beter leren mogelijk te maken.

Collegiale coach

Je biedt steun aan nieuwe professionals, zodat zij vertrouwen krijgen en zich thuis voelen. Je koppelt deze rol aan andere rollen om die professionele ondersteuning te bieden. Weten hoe je nieuwe professionals kunt helpen is een belangrijke verantwoordelijkheid van de de teacher leader als collegiale mentor.

Trainer

Als trainer plan en implementeer je een breed scala aan mogelijkheden voor  professionalisering om de bekwaamheid van leraren om effectiever lesgeven te ontwikkelen. Dat gaat vaak in de vorm van geplande vormen van professionalisering.  

Onderwijskundig Veranderkundige

Je neemt het voortouw in beleidsstukken en plannen van aanpak rondom onderwijskundige veranderingen in de school. Je verbindt visie, missie aan strategie en je bent betrokken bij het concreet maken van het beleid. Je kunt veranderprocessen leiden en je kunt goed projectmatig werken en iedereen betrekken bij de plannen, de processen en de stappen.

Leven Lang Leerder

Dit is niet een specifieke rol, maar een aspect waar je gedurende de gehele opleiding Γ©n daarna aan blijft werken. Binnen het domein persoonlijke ontwikkeling krijgt dit aspect dan ook alle aandacht. Je hebt van leren je vak gemaakt, Je bent een ambassadeur voor het leven-lang-leren en ontwikkeling in je eigen schoolloopbaan. Jij laat collega's ervaren hoe waardevol samenscholen met collega's kan zijn

Aan deze vijf domeinen werk je gedurende de opleiding...

Persoonlijke ontwikkeling

Als je van leren je vak hebt gemaakt, dan wil je dat natuurlijk niet alleen bij leerlingen en collega's prikkelen, maar vooral ook bij jezelf. Hoe kun jij nog meer bijdragen aan het leren van leerlingen, het ontwikkelen van collega's en aan de verbetering van jouw organisatie? Hoe zorg je ervoor dat jouw eigen energie hoog blijft, dat je met plezier je werk doet en dat je moeiteloos collega's meekrijgt? Tijdens deze opleiding werk je continu aan je persoonlijke professionele groei en ontwikkeling, zodat je het beste van jezelf en aan jezelf kunt geven. Het is de basis waarop de andere domeinen gestoeld zijn.

Didactisch meesterschap

Als je collega's wilt ondersteunen bij het ontwikkelen van ambachtelijke vaardigheden die bijdragen aan meer en beter leren van leerlingen dan kun je dat onder andere doen door zelf een goed voorbeeld te zijn. Omdat je weet dat je nooit uitgeleerd bent en omdat ambachtelijke vaardigheden altijd verfijnd kunnen worden, werken we in de opleiding ook aan jouw eigen didactisch meesterschap. Je leert over recent, wetenschappelijk onderwijskundig onderzoek en experimenteert hiermee in jouw eigen praktijk. Daarnaast maken we natuurlijk ook een vertaling naar hoe je jouw didactisch meesterschap inzet ten behoeve van het ondersteunen van collega's.

Onderzoek

Weten wat je moet zoeken en waar je moet zoeken is een belangrijke vaardigheid in ons vak. Er wordt veel (praktijk)onderzoek gedaan naar wat werkt in de klas, vakggebieden staan ook niet stil en onze maatschappij is aan continue verandering onderhevig, wat ook zijn effect heeft over hoe wij ons onderwijs organiseren. Daarnaast zijn het doen van praktijkonderzoek in je eigen organisatie en het verzamelen en interpreteren van allerlei data heel belangrijke vaardigheden. Tijdens de opleiding heeft dat dus ook onze aandacht. De nadruk ligt op PRAKTISCH, dat wel...

Coachen en begeleiden

Wij geloven in samenscholen met collega's omdat iedere leraar een waardevolle bijdrage aan het geheel levert. Door elkaar te coachen en te begeleiden op een gelijkwaardige manier kun je echt veel bereiken. Hoe je collega's coacht en begeleidt door naast hen te staan is wat je leert in deze opleiding. Je maakt kennis met allerlei coach- en gesprekstechnieken en we oefenen met een heel effectieve manier van teamontwikkeling die jij zelf kunt gaan gebruiken in je eigen organisatie.

Veranderkunde

Veel mensen zijn niet zo dol op veranderingen en als we ergens vaak mee te maken krijgen is dat "dingen anders moeten'. Tijdens de opleiding hebben we veel aandacht voor het aanjagen en begeleiden van constructieve verandering, gericht op de professionele organisatie. Je leert hoe verandering "minder pijn" kan doen en hoe je jouw collega's nog meer mee krijgt in die verandering. Soms schuurt het een beetje, maar je weet...zonder wrijving geen glans!

DATA

Heb je al zin gekregen om mee te doen? Maak je agenda dan leeg op de volgende momenten:

πŸ“† vrijdag 20 september 2024

πŸ“† vrijdag 11 oktober 2024

πŸ“† vrijdag 8 november 2024

πŸ“† vrijdag 13 december 2024

πŸ“† vrijdag 17 januari 2025

πŸ“† vrijdag 7 februari 2025

πŸ“† vrijdag 14 maart 2025

πŸ“† vrijdag 11 april 2025

πŸ“† vrijdag 16 mei 2025

πŸ“† vrijdag 20 juni 2025

LOCATIE

De Soester Duinen

Soesterbergsestraat 188

3768 MD Soest


nullIk word Teacher Leader

Heb jij zin gekregen om een jaar lang met een groep gelijkgestemden de diepte in te gaan en je echt te bekwamen in de rol van Teacher Leader?Je kunt je nu inschrijven voor deze opleiding. Er is beperkt plek, dus wacht niet te lang.
Wil je nog iets weten? Mail naar [email protected] of bel/app naar 06-46205745 (Patricia)

Tot snel!